Elke dinsdagochtend van 10:00 tot 12:00 had ik een lecture van het vak “Screenwriting”. Een tweedejaars vak op Griffith, wat door de meeste animatiestudenten gehaat wordt (niet door mij), simpelweg omdat ze dan moeten schrijven. Maar dan nog is het verplicht en dus zit je dan met z’n alle die ochtend in de bioscoop naar je leraar te luisteren. Ja, je leest het goed: “in de bioscoop”. Elke dinsdagochtend zat ik dus in een iets te comfortabele, super chille bioscoopstoel met mijn schriftje aantekeningen te maken over de les.

_DSC7791De les werd gegeven door Hugh Burton, een Australische man met lichtblond haar wat vaak alle kanten opstond. Elke les had hij een powerpoint klaar met allemaal shiny effectjes erin. Dus dat de letters infade of stuiterde en elke keer schaamde hij zich weer kapot dat hij dat erin had gezet.
De powerpoints gingen vaak over hoe verschillende genres in elkaar gezet werden, hoe je een goede protagonist (held) en een goede antagonist (slechterik) kon maken en wat de format was van een filmscript. Om voorbeelden te geven, keken we dan allemaal soorten films, shorts, features, animaties en ook Nederlandse films met ondertiteling…
Ondanks dat dit allemaal heel leuk lijkt, dommelde je soms bijna weg, vanwege die super comfortabele stoelen…

Daarnaast kregen we elke woensdag van 12:00 tot 14:00 een tutorial les in een saai klaslokaal. In deze les besproken we de lecture en dan konden we dus ook vragen stellen. Verder kregen we dan elke les een schrijfopdracht, waarbij je meestal even snel een verhaaltje moest verzinnen.

Naast alle lessen moesten we dus ook aan opdrachten werken, waar je uiteindelijk een punt voor zou krijgen.
De eerste opdracht was een idee opschrijven voor een verhaaltje van 3-4 minuten. killersheepAangezien alle verhalen die ik in mijn hoofd heb zitten, minimaal 10 minuten duren, was dat niet zo handig. Op het begin zat ik dus een beetje met een dilemma over wat ik moest doen, maar toen had ik het! Vorig jaar wilde ik namelijk een animatie maken, gewoon voor de lol. Toen had ik echter ook geen ideeën en toen kwam een collega, Gilbert Dumont, met de titel “The Invasion of the Alien Killer Sheep”.
Vorig jaar heb ik daar toen toch niet zoveel meer mee gedaan, maar nu vond ik dit wel een strak plan! Dus heb ik dit gebruikt voor de eerste opdracht, de tweede opdracht (het verhaal verder uitschrijven) en de uiteindelijke derde opdracht, het script.
Voor de eerste opdracht had ik een 75% van de 100% (7,5 in NLse termen, denk ik?) gekregen en voor de tweede opdracht een 80% van de 100% (8,0). Het punt voor de derde opdracht moet ik nog op wachten.

Dus bij screenwriting leer je een beetje hoe je betere en interessantere verhalen kan schrijven en hoe je dit als filmscript moet schrijven.